Dopklänningar

Sponsrade länkar


Dopklänningen är visserligen en engångsklänning, men många barn vill gärna behålla sin klänning som minne senare i livet. Av denna anledning är det värt att undvika billiga dopklänningar.

Dopklänning
Traditionell vit dopklänning utan mönster.

Dopklänningar är av tradition vita; den vita färgen symboliserar i detta fall ett nytt liv och barnets oskuldsfulla renhet. Vita dopklänningar utsätts ibland för kritik med motiveringen att föräldrarna haft ett slentrianmässigt tankesätt i valet av klänning – istället för att använda fantasins möjligheter. Att avvika från den vita normen är nämligen helt i sin ordning – gräddvita, rosa och elfenbensfärgade dopklänningar är fullgoda alternativ till den vita klänningen. Alternativt kan man köpa en dopklänning i vitt, som sedan utrustas med spetsband eller skärp. Du som väljer att köpa dopklänning bör prioritera hög tygkvalitet eftersom barnet sannolikt vill spara klänningen som souvenir.

Dopklänning med mönster eller enkelt utseende?

En traditionell dopklänning saknar utsvävande mönster. De facto kan en alltför djärv mönstersättning upplevas som provokativ. Dopklänningarnas stora paradox består i att hitta en passande balans mellan enkelhet och ytterligheter – utan att den valda klänningen upplevs som alltför provocerande. En enkel vit klänning med fransar brukar bli en bra lösning; dopklänningar med naturmotiv eller blommor brukar däremot tänja på gränserna för det tillåtna. Vidare är det fullt acceptabelt att köpa en stickad eller virkad dopklänning.

Gott om billiga dopklänningar – men ont om alternativ

Marknaden vimlar av slentrianmässiga och – framför allt – billiga dopklänningar. Den som letar efter alternativ till traditionella klänningar kan få problem – i synnerhet om man vill att den annorlunda dopklänningen ska hålla samma formalitets- och kvalitetsnivå som specialtillverkade vita klänningar. Att hyra dopklänning – eller sy sin dopklänning själv – kan vara fullgoda alternativ till att köpa en standarklänning. Uthyrningsföretagens utbud brukar – paradoxalt nog – vara större än butikernas, även om uthyrningsförmedlarna är jämförelsevis få till antalet.

Sponsrade länkar